ČOČKIN
Pokaždé když se chystám strávit noc někde venku, dbám na to, aby bylo jídlo co nejskladnější a zasytilo na co nejdelší dobu. Díky vysokému obsahu bílkovin a prospěšné vlákniny jsou vhodnou alternativou právě luštěniny. Ne každý však patří mezi milovníky této skupiny potravin, věřím však že Čočkin zcela změní tvůj názor. Směs osmahnuté červené čočky s těstovinami na cibulce a česneku, dochucené sójovou omáčkou a chilli. To celé dozdobené zeleninou.
přispěla Helena Černá
ČAS PŘÍPRAVY
5 MIN
ČAS VAŘENÍ
30 MIN
POČET PORCÍ
1
CENA ZA PORCI
30-50 KČ
Na jednu porci, budeš potřebovat:
- 150 g (1/4 balení) semolinových těstovin
- 150 g (1/4 balení) červené čočky
- ½ střední cibule
- 3 stroužky česneku (méně či více podle chuti)
- 3 PL řepkového oleje
- ½ KL chilli, 1KL kari, 2KL sušené bazalky
- Sójová omáčka (Množství podle chuti. Pozor je slanná!)
PL – polévková lžíce |KL – kávová lžička
Příprava
1. Ve středním ešusu uvedeme osolenou vodu do varu a poté do ní vysypeme směs čočky a těstovin. Těstoviny a čočku uvaříme dohromady do polotvrda, tak aby se nám těstoviny nerozvařili (nejlépe aby byly tvrdší). Horkou vodu poté slijeme a těstoviny si nasypeme do vedlejší nádoby.
Těstoviny a čočku uvaříme dohromady do polotvrda.
2. Mezitím si očistíme a nakrájíme cibuli a česnek.
Ke krájení jsem využila víčko misky.
3. V ešusu si poté rozpálíme řepkový olej a orestujeme na něm cibulku s česnekem do růžové barvy. Do orestované směsi poté nasypeme těstoviny s čočkou a celou směs restujeme dohromady.
Uvařenou čočku s těstovinami jsem přendala do misky a ve stejném ešusu jsem osmáhla cibulku s česnekem. Poté jsem čočku s těstovinami přidala k osmahnuté cibulce.
4. Na závěr směs okořeníme sojovou omáčkou, kari (kurkumou), chilli a bazalkou. Pokud máme k dispozici, tak dozdobíme oblíbenou zeleninou.
Na závěr dokořeníme a dozdobíme zeleninou.
Nutriční pozitiva této bašty!
Červená čočka
- Je jedna z nejlehčeji stravitelných luštěnin, díky těmto vlastnostem nenadýmá, je tedy jako stvořená pro noci strávené pod stanem.
- Nemusí se namáčet a je rychle uvařená.
- Má jemnou máslovou chuť.
Semolinové těstoviny
- Jsou ze semolinové mouky, díky které obsahují těstoviny mnohem víc bílkovin.
- Jen tak se nerozvaří, a proto se nemusíte bát takové té “mňagavé šlichty“.
- Díky vysokému obsahu vlákniny dodávají delší pocit nasycení.
Chilli a kurkuma
-
Obsažené látky doslova rozpálí naše tělo.
-
Obsahují také antibakteriální látky, což při venkovním vaření rozhodně oceníme.
-
Dodají jídlu tu správnou chuť.
Sójová omáčka
- Bez té…to nejde!
- Právě tato ingredience dodá celému jídlu plnou chuť.
- Jedná se o fermentovaný výrobek plný mikroorganismů, které mají blahodárný účinek na naše střeva.
- Jen tak se nezkazí.
- Pozor však! Je dost slaná. Při solení proto opatrně.
Fotogalerie
Komentáře
Jsi tady poprvé? Přečti si zde o čem mikrodobrodružství je a dozvíš se, jak již dnes říct ano dobrodružstvím, ať už jsi kdokoliv. Je to pro každého.
KOMUNITA
PŘIDEJ SE K NÁM
Web mikrodobrodružství.cz s ♡ vytvořil Marek Liška | Provozovatel a reklama | Zásady ochrany osobních údajů
Provoz webu podporuje přírodní kosmetika Podle Helen